dimarts, 5 de novembre del 2013

BEISBOL

El beisbol és un esport d’equip practicat a l’aire lliure entre dos equips de nou jugadors cadascun, que es juga amb un bat i una pilota en un camp en què quatre bases assenyalen el recorregut que un jugador atacant ha de fer per marcar una correguda.
HISTÒRIA
El beisbol té els seus orígens en el joc del criquet i el rounders, portat a Amèrica pels colons anglesos. Cadascun d’aquests jocs es va practicar en diferents llocs dels Estats Units, sobretot a Nova York i Bòston.
Cap al 1845 Alexander J. Cartwright dissenya el primer camp i fixa les primeres regles d’aquest joc. El primer partit amb aquestes regles va tenir lloc el 19 de juny de 1846 a Nova Jersey entre els Nova York Nine i el Club Knickerbocker
El beisbol arribà a l’estat espanyol el 1929. En aquesta època apareixen les primeres competicions i els primers equips com ara l’Amèrica, el Kiowa o el Barcelona. No és fins els Jocs Olímpics de Barcelona de 1992, amb l’Hospitalet de Llobregat i Viladecans com a seus, que el beisbol es converteix en esport olímpic.
En l’actualitat el Viladecans és el club que domina la lliga espanyola. D’equips com els New York Yankees, Chicago Withe Sox, Detroit Tigers, Texas Rangers i Bosten Red Sox, ens arriben imatges de les grans lligues americanes que ens mostren l’espectacularitat d’aquest esport.


PRINCIPIS BÀSICS
Objectiu. Fer més corregudes que l’equip adversari. Guanya l’equip que fa més corregudes després de les nou entrades de que disposa cada equip en un partit.
Terreny de joc. La figura següent mostra la forma d’un camp de beisbol i la posició dels diferents jugadors en defensa.

El batedor intentarà colpejar la pilota evitant que surti dels límits del camp; si això succeeix, haurà de tornar a batre-la. Si la colpeja de manera vàlida, deixarà el bat i intentarà arribar a la primera base. Mentrestant, l’equip defensor intentarà recollir la pilota i passar-la al defensor de la primera base abans que hi arribi el batedor; si la pilota hi arriba abans, el batedor estarà eliminat i, si no, continuarà la seva correguda intentant arribar a la base següent, o fer una correguda completa o home run.Tant si el batedor aconsegueix una correguda o no ho fa com si és eliminat, el joc es torna a iniciar amb un nou batedor.

Eliminació de jugadors.

El batedor queda eliminat quan:
· Bat la pilota fora dels límits.
· Un jugador defensor agafa la pilota abans que toqui aterra.
· El batedor fa el tercer strike.
· Després de batre la pilota, un defensor arriba amb la pilota a
la primera base abans que ell.

Un corredor queda eliminat quan:
· Fora de la base és tocat amb la pilota per un defensor.
· Un defensor toca la base amb la pilota abans que hi arribi.
· És tocat per una pilota batada per un company o companya.
· En la seva correguda es desvia més d’1 m de la línia.
· Avança cap a una base on hi ha un company o companya.


CAMP DE BEISBOL



PITCHER


CATCHER